Som nyvald ordförande i Gråhundklubben 2022 tänkte jag göra en kort presentation mig själv.

Jag heter Joakim Edvardsson och är 56år och bor i Vänersborg med min fru. Sonen och bonusdottern har flugit ur huset. Mina största intressen är älgjakt med löshund samt toppfågeljakt. Jag har jagat i ca.40år och har växt upp på landet mellan Borås och Ulricehamn med jakthundar runt benen hela mitt liv. Min far har haft gråhund sedan 70-talet så det har alltid stått minst en grålle hemma på gården hela tiden, han tog även några valpkullar under namnet Grundryds på vägen, ett kennelnamn som jag tog över när han valde att sluta med hundar. Jag jagade ofta med min fars hundar och när han trappade ner valde jag 2004 att skaffa egen älghund. Grundryds Leo hette han, en gråhund som lärde mig mycket under sina levnadsår. Jag lyckades ta fram honom till JCH och det var med Leo som intresset väcktes för jaktprov och utställningar och jag har efter det tagit fram en Jämttik till JCH nu 9,5år och senast nu min 4-åriga gråtik till DCH. Att jag har en grålle och en jämte hemma bottnar i att jag tycker de båda har kvaliteter som tilltalar mig som jägare, även min fru som också jagar har givetvis ett ord med i laget . Jag är idag jaktprovsdomare i VSÄK sedan 7-8år tillbaka, har varit kursledare i jägarexamen samt sitter som skjutledare i lokala skytteföreningen.

Något som jag brinner för inom uppfödning är vikten av att ens avkommor blir bedömda både röntgen/utställning och jaktprov. Det allt bottnar i är ju att avelsutvärdera och hålla gråhunden som en frisk och rastypisk jakthund både utseende, mentalt och jaktligt även i framtiden. Under senaste året har vi i styrelsen fokuserat på vikten av att meritera sina hundar och att locka gråhundsägare till att starta på jaktprov. Det finns en anledning till att våra uppfödare ofta kräver utställning och jaktprov i sina annonser. Man vill som uppfödare att den parning man gjorde blir utvärderad och att kombinationen lämnar det som avsågs, och där kommer ni som valpköpare in att meritera era hundar!

Vi går nu in i 2022 och äntligen får vi träffas fysiskt!! Det kommer under året vara flertal utställningar och mässor där vi har möjlighet att träffa våra medlemmar, både gamla och nytillkomna. Vi har detta som ett av våra fokusområden i år. Klubbmästerskapet 2022 kommer att bli likt 2021, vår utvärdering visade på en procentuellt rejäl ökning i provstarter vilket var ett av målen under förra året.

Något som kom upp på årsmötet är DNA-test avseende Glaukom och Dvärgväxt som vi ska titta närmare på. Vi jobbar även med möjligheten att samordna HD-index nordiskt då det uppstår problem vid värdering av HD-index när man tar in hundar från våra grannländer. Under året kommer även Rasspecifik avelsstrategi RAS att behöva uppdateras, vi sneglar på hur Norge ser på sin nationalhund och anser det lämpligt att närma oss deras modell. Kopplat till detta kommer vi att öka antalet parningar/hane innan utvärdering då vi märkt att täckhundar fort blivit fullbokade.

Vi är idag ca. 1000medlemmar i klubben och vi måste bli fler! De mässor/ utställningar som sker under året kommer behöva er närvaro för att representera klubben, någon i styrelsen skall givetvis närvara där det går. Annars kan vi hjälpa till att samordna bokningar etc.

Jag ser fram emot att vara med och driva klubbens intressen framåt.